Chiang Mai
Door: LarsAlders
Blijf op de hoogte en volg Lars
21 Maart 2012 | Thailand, Chiang Mai
(11-03-2012) Eenmaal aangekomen bij het guest house ingechecked en wat gegeten. Na het eten was het tijd voor mijn eerste Skype gesprek met mijn ouders. Was erg leuk om ze weer even gezien te hebben en om te horen hoe het er thuis allemaal aan toeging. Daarna lekker mijn bed ingedoken en maar hopen dat ik me de volgende dag beter zou voelen..
(12-03-2012) De lange nacht slapen had zeker zijn vruchten afgeworpen!! Voelde me de volgende ochtend een stuk beter. Deze dag wilde ik wat tempels gaan bezoeken, Chaing Mai heeft namelijk veel te veel tempels om ze allemaal te bezoeken. Had daarom besloten om de walking tour van de Lonely Planet te doen, welke langs de belangrijkste tempels kwam. De walking tour begon met de tempel Wat Phra Singh, wat ook gelijk de meest bezochte tempel in Chiang Mai is. Er waren een aantal mooie buddha beelden te zien in deze tempel en de gebruikelijke mooi houtsnijwerken en beelden. Ook werd er in deze tempel een lokaal ritueel uitgevoerd door sommige mensen. Deze mensen kochten namelijk wat water en gooide dit met behulp van een buis dat aan een soort kabelbaan gemonteerd zat op de chedi. Later is mij uitgelegd dat de mensen dit doen om een hoofd leeg te maken van alle gedachten/zorgen. Heb het zelf niet geprobeerd, aangezien ik hier niet zoveel zorgen ana mijn hoofd heb :D, maar dacht wel gelijk, misschien is dat ook wat voor thuis :P. Tijdens het fotograferen van al het moois wat de tempel te bieden had, gebeurde het weer... Dat !@#@#%$&%^ kaartje, van het zelfde merk als de vorige, is ook gecrashed.. Dus dat hield in alle foto’s van Pai, good bye!! Gelukkig had ik in Pai niet veel foto’s gemaakt, en de foto’s die ik had gemaakt waren niet super bijzonder was namelijk mijn camera vergeten mee te nemen naar trainen anders was ik goed zuur geweest. Dus na wat gescheld daar ter plekke gelijk naar de eerste en beste computer winkel gegaan om een nieuw kaartje te kopen. Dit koste me nog meer moeite dan ik gedacht had, maar uiteindelijk is het gelukt en heb nu een kaartje van Kingston gekocht (de duurste die ze hadden) dus mag er nu hopelijk wel vanuitgaan dat deze het blijft doen. Eenmaal terug bij de tempel, alle foto’s weer opnieuw gemaakt, en op naar de volgende tempel, Wat Chedi Luang.
Bij de ingang van Wat Chedi Luang eerst even een blikje gekocht om wat vocht aan te vullen en vervolgens een rustig plekje in de schaduw opgezocht om het op te drinken. Zonder het teweten was ik in een gedeelte gaan zitten waar je met monnikken kon praten. De meeste monnikken die ik tot nu toe had gezien waren niet zo happig op een praatje dus keek een beetje raar op toen deze jongen opeens tegen me begon te praten. Later kwam een vriend van hem er ook bijzitten, en we hebben de rest van de middag gezellig over het buddishme en alles wat erij komt kijken zitten praten. Was echt een mooie ervaring, en weer wat geleerd over het buddisme.
Na het interessante gesprek terug gegaan naar het guest house om even lekker te douchen en vervolgens wat te gaan eten. Na het eten kan je denk wel raden wat ik gedaan heb, ben naar het eerste en beste internet caf’e gegaan wat ik kon vinden en heb gelijk alle foto’s die op mijn HDD stonden op DVD gebrand. Dit hefft me gewoon de hele avond gekost, het kopieeren van foto’s en het branden duurde echt super lang...
De volgende dag (13-03-2012) maar verder gegaan waar ik de vorige dag was gebleven, dus op naar Wat Chedi Luang. De vorige dag had ik nog helemaal niets gezien van deze tempel dus ik was benieuwd. Het gene wat me het meest ik bijgebleven van deze tempel is de oude ruine. Deze was echt super mooi (zie foto) vooral de 5 koppige slangen/draken waren echt bruut. En zoals het hoort in de stad van de olifanten (Chiang Mai) waren er ook olifanten verwerkt in dit bijzondere gebouw. Kan echt wel uren doorbrengen op dit soort plaatsen, gewoon zitten en kijken heerlijk rustgevend.
Toen was het op naar Wat Phan Tao, deze tempel was niet zo spectaculair. Behalve dat er een aantal monnikken aan het werk waren niet veel te zien. Na Wat Phan Tao was Wat Chiang Mun de laatste tempel van de walking tour. Wat Chiang Mun had een hele mooie tuin, en achterin stond ook weer een mooi oud gebouw dat nog zo goed als intact was. Ook hier waren de olifanten weer rijkelijk aanwezig.
Na Wat Chiang Mun weer even naar de computer markt geweest om een usb-stick te kopen. Bedacht me de vorige avond dat de dvd’s misschien stuk kunnen gaan tijdens het verzenden naar NL dus een extra zekerheidje kan geen kwaad, aangezien ik al genoeg gezeik heb gehad met die foto’s. Later nog even naar het Chiang Mai City Arts & Cultural Centre geweest. Was niet echt veel aan, zonde van mijn tijd zo te zeggen. Na dit geweldige museum een TAT opgezocht om wat informatie te verzamelen overtours en trekkingen die er te doen zijn in Chiang Mai. Na een tijdje met die man gesproken te hebben terug gegaan naar het guest house om te bedenken wat ik allemaal wilde gaan doen. Die avond het volgende schema gemaakt.
Woensdag 14-03-2012 Tiger Kingdom, King Cobra Show en misschien nog wat andere shows.
Donderdag 15-03-2012 Big Game Fishing Adventure
Vrijdag 16-03-2012 tot en met zondag 18-03-2012 Trekking door de bergen van 3 dagen (2 overnachtingen)
Maandag 19-03-2012 Jungle Flight
Met andere woorden ik ben nog wel een tijdje in Chiang Mai :D.
De volgende dag (14-03-2012) ’s morgens eerst een scooter gehuurd, en vervolgens naar de TAT gereden om alles definitief te boeken en toen was het op naar het Tiger Kingdom. Had hier echt super veel zin in. Voordat ik aan deze reis begon wilde ik heel graag een tijger in het echt zien, en nu kon ik ze straks zelfs aanraken :D.
Na een paar keer voorbij het bord te zijn gereden, eindelijk het Tiger Kingdom gevonden. Zoals ik al een beetje verwacht had was het aardig druk. Bij de ingang stonden een aantal borden met de prijzen, en een aantal voordeel pakketten om het zomaar te zeggen. Toen besloten dat ik de kleinste, kleine en de grootste tijgers wilde zien. Tijdens het kopen van de kaartje zie het meisje dat het ook mogelijk was om een fotograaf te huren die dan foto’s van mij en de tijgers zou maken. Eenmaal aangekomen bij de kleinste tijgers (2maanden) moest ik de kooi in. De tijgers waren nog super speels wat echt mooi was om te zien, het waren echt net grootte katten die lekker met elkaar aan het spelen waren, of lekker lagen te slapen. De 15 minuten dat je bij die beesten in de kooi mag zijn vliegen echt voorbij en toen stonden de grote jongens (18maanden) op me te wachten. Voordat ik de kooi inging was ik best wel zenuwachtig, ze waren namelijk echt groot! Toen ik eenmaal met deze geboren jagers in de kooi stond, was het zenuwachtige gevoel snel weg. De tijgers waren heel rustig en lagen lekker een beetje te chillen. Dus op gegeven moment besloot ik ook maar effe een power nap te doen, en de tijger als kussen te gebruiken :D. Als laatste mocht ik de kleine tijgers (6maanden, geloof ik)bezoeken. Ook deze tijgers waren nog lekker speels en het was super cool om te zien hoe ze een beetje met elkaar aan het stoeien waren. Kan niet anders zeggen dat dit echt een super ervaring was!! Nadat ook hier de tijd erop zat, kon ik nog een beetje rondlopen langs de kooien en zelf wat foto’s maken, moest namelijk even wachten totdat de foto;s op een cd gebrand waren die de fotograaf had gemaakt. Na nog een dik half uur daar te hebebn rondgelopen waren had ik het allemaal gezien, en ging ik de foto’s ophalen. Vervolgens nog naar de King Cobra Show gereden en naar de Mae Rim Crocidille Show, dez shows waren niet echt speciaal, het was meer een gelegenheid om op de foto te gaan met deze bijzondere dieren.
De volgende dag (15-03-2012) stond het Big Game Fishing Adventure op me te wachten, waarvoor ik al vroeg mijn beddje uitmoest. We waren in totaal met z’n tweee, er was namelijk ook een man uit Australi”e. Tijdens het boeken van deze activiteit kreeg ik te horen dat als je geen vis ving je je geld terug kreeg, en begreep al snel waarom de viser deze garantie kon geven. Nadat ik mijn hengel uitgegooid had zat er namelijk 10min later al een aardige catfish aan. Maar de tweede die ik had gevangen bleek achteraf ook de grootste te zijn. Na een tijdje gevochten te hebben met de vis om hem binnen te krijgen was het tijd om hem te wegen, 26kg was ie, echt ziek!! Nog net voor de lunch had de australieer nog een catfish gevangen van 29kg dus hij had me verslagen... Tijdens de lunch bracht de visser de australieer weer naar zijn hotel en kon ik lekker van mjin lunch genieten. Na de lunch kreeg ik opeens ontzettende koppijn en besloot maar even een klein tukkie te doen in de hoop dat de koppijn weg zou gaan. Dit was helaas niet het geval en voelde me nog steeds goed beroerd.. Nog wel even een uurtje gevist, maar toen toch maar gevraagd of hij me naar het guest house kon brengen, want ik was echt niet lekker... Wel in totaal 8 catfish gevangen tussen de 17 – 26kg, dus qwa vangst was het een geslaagd dagje :D.
Teruggekomen in het guest house gelijk was asperines genomen en even wat gegeten. Ondertussen was mijn maag ook nog lekker van streek geraakt dus dat kon er ook nog wel bij, met als gevolg dat ik wel heel erg zat te twijfelen om de trekking af te zeggen. Die avond toch besloten mijn tas in te pakken voor de trekking en de volgende ochtend te beslissen wat ik zou gaan doen. Vervolgens vroeg naar bed gegaan in de hoop dat ik mezelf beter zou voelen..
De volgende ochtend (16-03-2012) voelde ik me wel wat beter, in ieder beter genoeg om te beslissen dat ik de trekking ging doen. Dus uitgecheckd bji het guest house en mijn backpack daar achter gelaten en de pickup truk ingesprongen. We waren in totaal met een groep van 10 mensen tussen de 20 en 30jaar, de groep bestond uit 2 spanjaarden, 2 duitsers, 4 engelsen en 1 fransman en ik natuurlijk. Bambooraften stond gepalnd als eerste activiteit vanwege de hitte. Iedereen even omkleden zwembroek aan en op het bamboovlot gesprongen. De tocht leek totaal niet op raften, maar was wel erg leuk. Onderweg een beetje geinen met elkaar en op het laatst werden we nog omgegooid daar de lokale kinderen die daar aan het zwemen waren. Na het bambooraften zijn we naar de lunch plek gereden en hier vanuit zijn we verder gaan lopen naar de overnachtingsplaats. De afstand die we liepen viel me achteraf wel tegen en na een kleine 2uur lopen waren we al bij de overnachtingsplaats. Deze was wel super mooi, de hutten waarin we sliepen stonden echt pal naar een waterval! Vervolgens hebben we hier gegeten en een super gezellige avond gehad onder het genot van een paar biertjes :D. Moet zeggen dat ik deze dag bijna geen last heb gehad van mijn maag of hoofd dus dat was wel lekker! Maar had denk iets tevroeg gejuichd want die avond was het raak, ik moest naar de wc om het nettjes te zeggen :P. En het was echt pikke donker, had zelf geen zaklamp meegenomen, na een tijdje gezocht te hebben in de rugtas van mijn slaapmaatje eindelijk een lampie gevonden en als een malle naar de plee gerend. Dat beloofde veel goeds voor de komende 2 dagen...
De volgende ochtend (17-03-2012) voelde ik me beroerder dan de ochtend daarvoor. Tijdens het ontbijt wat rijst nar binnen geschoven, maar van harte ging het niet echt. Deze ochtend vertrok de helft van de groep aangezien zijn een 2daagse trekking hadden geboekt en wij gingen een trekking maken naar een tempel in de bergen, had er ondanks mijn maag wel zin in! Het lopen stelde opnieuw niet echt veel voor, maar de tempel maakte dat wel goed. De tempel was namelijk nog in opbouw! De tempel bevatte 2 enorme buddha’s welke uit hout gesneden waren, echt super mooi om te zien. Ook werden de beelden die ik zo mooi vind op het moment dat wij er waren gemaakt. Dus ik heb een tijdje naar de kunsten van de beste man zitten kijken. Echt ongelovelijk, wat een kunstenaar! Na een kleine 2uur rondgelopen te hebben op het tempelcomplex gingen we weer richting de overnachtingsplaats. Hier hebben we nog even heerlijk onder de koude waterval gestaan, en toen was het wachten op de volgende groep. De gids had al geinformeerd voor ons hoeveel meiden er waren en dat kwam wel goed zei hij! Toen de andere groep eenmaal was aangekomen, bleek dat de gids niet gelogen had de groep bestond namelijk uit 7 meiden en 3 mannen. Ook met deze groep een super gezellige avond gehad en een hele tijd gezellig met twee meiden uit nederland zitten praten, dat was wel weer even lekker om je eigen taaltje te kunnen spreken!
De volgende dag (18-03-2012) konden we ons opmaken voor de olifantentocht. Ik voelde me nog steeds aardig beroerd, maar het is gelukkig allemaal nog goed gegaan :P. Eerst hebben we weer een stukje gelopen (een kleine 2uur denk ik) voordat we aankwamen bij de olifanten. De olifanten rit stelde ook niet echt veel voor, als ik het moet vergelijken met de olifantenrit in Pai, welke echt 10x beter was. Vervoglens hebben we nog even gelunched voordat we weer bij het guest house werden afgezet rond etenstijd. Eerst maar even een bezoekje gebracht aan het kleinste kamertje voordat ik ging eten. En weet dat het niet het beste eten is dat je kan eten als je last hebt van je maag, maar ik had effe lekker bij de italiaan gegeten en een kom tomaten soep en een pizza besteld :D, heerlijk! Na het eten even een kort rondje over de Sunday night market gelopen, want voelde alweer wat borrelen in mijn buik... Ook deze avond maar weer besloten om vroeg te gaan slapen en voor het slapen maar effe wat pilletjes ingenomen.
De volgende dag (19-03-2012) stond namelijk de Jungle Flight op het programma (http://www.jungleflightchiangmai.com/) waarbij ik plan b had gekozen, de langste. We waren echt met een kleine groep, in totaal met 6 mensen waarvan er 4 de lange route deden. De Jungle Flight zelf was echt super vet!! Ik weet niet hoeveel stations we hebben gehad, maar om aan zo’n zipline door de bossen te vliegen was echt super vet!! Er was zelfs een zipline van 300m lang (zie filmpje facebook), echt gruwelijk! Ook moesten we aan aantal keer met een touw naar loodrecht naar beneden om bij het volgende station te komen, waar de begeleiders je lekker snel lieten vallen, de laatste was zelfs 40m naar beneden echt een super gevoel om zo snel naar beneden te vallen :D. Daarna nog even lekker een diner gekregen waar ik vrij weinig van had gegeten. Eenmaal weer aangekomen bij het guest house nog even wat eten gehaald en maar weer vroeg gaan slapen...
De volgende dag (20-03-2012) nog steeds niet beter en maar besloten om een dagje rustig aan te doen om mijn maag weer een beetje normaal te laten worden.. In de middag nog wel even naar het internet cafe geweest om het stukje over Pai over te typen en online te zetten. Ook deze dag weer vroeg naar bed gegaan.
Vandaag (21-03-2012) werd ik al een stuk beter wakker dan de vorige dagen, mijn maag is nog niet helemaal de oude maar het gaat in ieder geval een stuk beter. En zoals ik gister beloofd had vandaag het stuk over Chiang Mai getypt, dus met andere woorden de hele middag, na even lekker uitgeslapen te hebben, achter de comp gezeten. Straks nog even extra geheugenkaartje kopen voor mijn camera en wat dvdtjes branden zodat ik het eerst pakketje richting huis kan versturen met foto's. Kan ik die in ieder geval niet meer kwijtraken :D. Morgen vertrek ik naar Chiang Dao, een klein plaatsje wat 1,5uur rijden boven Chiang Mai ligt. Dan is het vervolgens nog Fang, Tha Ton en Chiang Rai en dan is het op naar Laos!!
Donderdag 15-03-2012 Big Game Fishing Adventure
Maandag 19-03-2012 Jungle Flight
Met andere woorden ik ben nog wel een tijdje in Chiang Mai :D.
21 Maart 2012 - 09:14
Jan:
Helemaal te gek al die activiteiten, en die tijgers prachtig. Heb je filmpje op facebook gezien, mijn maag draaide in de rondte toen ik erna keek
Neem je af en toe even rust? en luister je naar je lichaam?
Groetjes vaders -
21 Maart 2012 - 19:13
Marga:
zit naar naar een serie over een nederlandse dierentuin te kijken waarin tijgers voorkomen. Die zien er niet zo lief uit! Gelukkig dat ze bij jou wel lief zijn geweest, pak van mijn hart...Drink veel cola, zorgt voor een rustige buik/darmen(en luister naar je vader)...en blijf vooral genieten...Gr,je peettante -
21 Maart 2012 - 21:50
Jose:
Hoi Lars, wat geweldig bij de tijgers! Prachtige foto's ook. Kan mij voorstellen dat je even twijfelde om op de olifant te stappen :)
Leuk om alles te lezen, je geniet volop!
Ben benieuwd naar de volgende mail!
Jose -
22 Maart 2012 - 17:08
San En Mike:
Hee Lars, echt genieten zeg die foto's! vooral met die tijgers zijn geweldig! Leuk om je verslagen te lezen en we hopen dat je je weer beter voelt. Groetjes van ons x -
26 Maart 2012 - 13:47
Hetty Kock:
hoi lars,
ik hoorde vorige week op je moeders verjaardag dat je er een jaartje tussenuit bent. Het begin klinkt al geweldig. Geniet ervan.
groetjes. -
29 Maart 2012 - 16:18
Joke De Reus:
Wat geweldig allemaal Lars wat je daar allemaal ziet en doet. Prachtige foto's, vooral van de tijgers, ziet er erg vertederend uit. Vervelend dat je last van je buik/maag hebt, ik hoop dat 't snel weer beter gaat.
Veel plezier nog en groetjes. -
26 April 2012 - 15:53
Tristan:
Hey! Alles okee? Al een tijdje niets van je gelezen. -
02 Mei 2012 - 20:09
Lars:
hoi lars we horen niks meer van je ook de jongens van de sportschool hebben het over je laat ons wat weten van je vele sporttieve groetjes van cor van sportschool van der meij